אמצעי מניעה רבים קיימים היום בשוק. חלקם הוכחו כיעילים יותר וחלקם פחות. חלקם נוחים יותר לשימוש ובחלקם משתמשים בשל הגבלות רפואיות כאלה ואחרות. במאמר זה נסביר על התקן תוך רחמי ונדבר גם על השפעותיו בגיל השלישי.
התקן תוך רחמי מהו?
התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה המותקן בגופן של הנשים לתקופה שמשכה בין 3 עד 5 שנים (למרות שחלק מההתקנים יכולים לפעול גם 10 שנים בגוף האישה), ותכליתו היא הפרשת חומרים שונים קוטלי זרע ומונעי הפריה או השרשת העובר ברחם האישה. את ההתקן ניתן להוציא כל העת ולבטל את פעולתו, והוא אינו אמור להשפיע על פוריות האישה לאחר הוצאתו, לטווח הארוך. התקן תוך רחמי הוא בעל יתרונות רבים ביניהם, התאמתו לנשים מעשנות או בעלות נטייה לקרישת יתר, שהשימוש בגלולות למניעת הריון מסוכן עבורן. בנוסף, הוא אינו מצריך התעסקות יומיומיות, יתרון נוסף על פני הגלולות, שאותן יש לזכור לקחת מדי יום ביומו.
התקנת התקן תוך רחמי בגיל הצעיר
רופאים רבים, בארץ ובחו"ל ממליצים על התקנת התקן תוך רחמי כבר בגיל הצעיר שכן עמידותו גבוהה וטווח זמן הפעילות שלו ארוך ביותר. איגוד רופאי הילדים האמריקאי המליץ, כבר בשנת 2014, להתקין התקן מסוג זה בגופן של כל הנערות הצעירות, שכן השימוש בו בטוח (על סמך הידוע לנו עד היום), קל לשימוש ועל סמך האמונה כי הוא למעשה מהווה את אמצעי המניעה האולטימטיבי בימינו.
ההשפעות הטמונות בהתקן תוך רחמי בגיל השלישי
נכון לימינו, לא מוכרות השפעות או סכנות ארוכות טווח בשימוש בהתקן תוך רחמי במהלך גיל הבגרות המינית ובגיל השלישי. יתרה מכך, התקנים מסוגים שונים, מתאימים לנשים בגילאי המעבר כמפחיתי דימום וסתי, למי שסובלת מדימום מוגבר. כלומר, לא רק שאינם מוכרים כמפחיתי פוריות לטווח הארוך, הם גם מומלצים כטיפול יעיל למי שמלאו לה 45 שנים ומעלה וסובלת מדימום מוגבר. יש לציין, כי השימוש בהתקנים תוך רחמיים עדיין בראשיתו, וכי יכול להיות שהשפעותיו על הגיל השלישי עוד לא התגלו במלואן, משום שלא קיימות עדיין נשים רבות שעשו בו שימוש מגיל צעיר ועד הגיל השלישי. על כן, יש להישמע לחידושים והגילויים במשך הזמן, משום שבמדע הרפואה כבכל מדע, שום דבר אינו מוחלט.
לפני שרצים לקבל החלטות מסוג זה, חשוב להבין את מכלול ההשלכות הטמונות בדבר
התקן תוך רחמי, על אף יעילותו העכשווית המוכחת, הוא אחרי הכל גוף זר הפולש לגופנו ומתיישב בו דרך קבע. לפני שמקבלים החלטה בדבר התקנת התקן כזה בגוף, יש לשקול את מגוון הנושאים הכרוכים בו; הפוריות העתידית, ההשפעות על הגילאים המאוחרים יותר (לרבות הגיל בו נרצה להביא ילדים וגיל המעבר) ועל ההשפעות ההורמונאליות העכשוויות והעתידיות שעלולות לנבוע ממנו. את כל זאת, יביא בחשבון לפניכם רופא הנשים שלכן, אבל מומלץ לגלות אחריות ולדאוג להבין בנושא גם בעצמכן.