בגיל השלישי הגוף שלנו נחלש ולכן הוא חשוף יותר למחלות וליקויים בגוף. אחת מהמערכות העדינות ביותר והחשובות ביותר בגוף היא מערכת הדם שבמרכזה הלב. כשהמערכת נפגעת או נחסמת, חשוב לדעת מה צריך לעשות.
מה הוא ההליך?
צינתור לב הוא הליך רפואי שמתבצע במקרים שבהם נרשמת חסימה של כלי דם לבביים, ובמקרים רבים הוא נדרש בעקבות התקפי לב. רגע לפני שאתם או מי מבין קרובי המשפחה שלכם נכנסים לחדר הניתוח, הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על המצבים שבהם נדרש הליך ייחודי זה, איך הוא מתבצע ומה קורה ביום שאחרי.
צינתור בגיל השלישי
אנשים מבוגרים שעוברים תהליך של צנתור לב עשויים להתמודד עם סיכונים שונים, בעיקר כאשר מדובר במטופלים שנוטלים קומדין לדילול דם. מנותחים אלה עשויים להיות חשופים יותר לדימום, בעוד מי שסובל מהפרעה בתפקודי הכליה עשוי לפתח אי ספיקת כליות. הדרך הטובה ביותר להימנע מהסיכונים או להפחיתם במידה ניכרת היא לדווח מראש ובאופן מפורט על כל בעיה או טיפול תרופתי שנוטל המטופל, כדי שהרופא המטפל יוכל לדעת באופן מדויק מה הסיטואציה שעל הפרק.
מתי נדרש ההליך?
חולים אשר אובחנו כסובלים מהצטברות רובד טרשתי, אשר משפיע גם על העורקים הכליליים, הם חולים שעשויים כתוצאה מכך לפתח גם חסימה בעורקים הכליליים ואף להתמודד עם התקף לב. מטופלים אלה זקוקים, בדרך כלל, לשינוי משמעותי באורח חייהם, בהרגלי התזונה שלהם ובטיפול התרופתי שהם מקבלים, וכאשר טיפולים אלה אינם מסייעים או כאשר החולה אינו מצליח להתמיד בשינוי הנדרש ממנו, נדרשת פעולה פולשנית יותר, וזוהי הנקודה שבה נדרש
צינתור לב, הליך פשוט יחסית – עם סיבוכים מועטים יחסית.
איך מתבצע צנתור לב?
קרדיולוג המיומן בביצוע צינתור לב הוא האדם האמון על הפעולה, שאורכה תלוי בעיקר בצרכי הטיפול ובסיבוכים האפשריים, אך באופן כללי מדובר בהליך שעשוי להימשך כחצי שעה לכל הפחות – עד מספר שעות במקרים קיצוניים. הרדמה היא חלק בלתי נפרד, אם כי במקרים רבים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית בלבד, ועוד בטרם הטיפול יחל שימוש בתרופות שמטרתם להרגיש ולדלל את הדם. לאחר ההרדמה יוחדר צנתר אל הנקודה החסומה בלב, ולאחר זיהוי החסימה מכוון אליה הצנתר והיא נפתחת באמצעות בלון שבוחן את תגובת הלב לפתיחת העורק. לאחר מכן יותקן סטנט שישמור על פתיחת העורק וימנע מהעורק לעבור הצרה נוספת.
היום שאחרי
לאחר ההליך צפוי הפציינט לחוש הקלה משמעותי בסימפטומים, ובהם כאבי החזה. כדי לשמור על התוצאה החשובה הזה מומלץ להקפיד בכל זאת על שינויים באורח החיים, ובעיקר לשלב בצורה נכונה בין תזונה בריאה לפעילות גופנית סדירה. שינויים אלה, יחד עם טיפול תרופתי נכון ופיקוח רפואי יעזרו למטופל לשמור על בריאותו, למנוע את היצרות העורק וכמובן למנוע את הופעתם של הסימפטומים. חשוב להבין שההליך הוא אחד הפופולאריים בישראל, ומדי שנה מבוצעים בבתי החולים השונים עשרות אלפי הליכים מהסוג הזה, על ידי קרדיולוגים מומחים ובאמצעות מכשור משוכלל ומתקדם מאוד. בסופו של דבר הליך זה אינו מורכב וגם סיכויי הסיבוכים בו פחותים, אך עם זאת חשוב מאוד להקפיד על ביצוע נכון של ההליך, על בחירת קרדיולוג מנוסה ועל שינויים משמעותיים באורח החיים ביום שאחרי.