חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות קובע שבית משפט לענייני משפחה רשאי למנות אפוטרופוס לקשיש עקב מצבו הרפואי או הנפשי, ובמידה והוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו האישיים. במאמר הבא נסביר על סמכויות האפוטרופוס ונבין כיצד זה קשור לסיוע סיעודי
בית משפט בישראל יכול למנות אפוטרופוס לשתי קבוצות. בקבוצה הראשונה נמצאים "פסולי דין", שהם אנשים שבשל מחלת נפש או ליקוי שכלי לא מסוגלים לדאוג לעצמם, בעוד הקבוצה השנייה כוללת אנשים שלא יכולים לדאוג לענייניהם בשל מחלה, תאונה או ירידה ביכולת הקוגניטיבית. לקבוצה הזו משתייכים גם קשישים ומבוגרים.
מינוי אפוטרופוס לקשיש נחשב הליך משפטי קיצוני כי הוא שולל את חופש הבחירה והתנועה. יחד עם זאת, אפוטרופוס נועד להגן על הקשיש מפני גרימת נזקים לעצמו או לרכושו ולכן יש לו גם יתרונות ברורים. כמו כן, את מינוי האפוטרופוס ניתן לבצע באופן חלקי או זמני ולתקופה מוגבלת בלבד.
מי יכול להיות ממונה כאפוטרופוס לקשיש?
הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס לקשיש יכולה להתבצע על ידי קרוב משפחה או היועץ המשפטי לממשלה. גם באי כוחו של היועץ המשפטי לממשלה כמו עובד סוציאלי או פקידי סעד רשאים להגיש את הבקשה הזו. הגשת הבקשה מתבצעת בהינתן נסיבות שמעלות צורך במינוי אפוטרופוס להגנה על הקשיש.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל אחד יכול להיות ממונה כאפוטרופוס לקשיש. לפי החוק יכולים להתמנות רק האנשים הבאים:
- אדם פרטי
- תאגיד שרשום כקרן או עמותה
- האפוטרופוס הכללי
- ועדה לענייני אפוטרופוס לניצולי שואה
-
בית המשפט צריך להציב את האינטרסים של הקשיש בראש סדר העדיפויות כאשר הוא מחליט את מי למנות בתור אפוטרופוס שלו. התהליך עצמו מתבצע על ידי הגשת בקשה, צירוף פרטי הקשיש ותיאור של הסיבות לבקשה.
בבקשה עצמה יש לציין האם המינוי של אפוטרופוס לקשיש אמור להיות זמני או קבוע. כל הפרטים שמופיעים בבקשה חייבים להיות מגובים ומאושרים על ידי פסיכיאטר או פסיכוגריאטר. חוות הדעת של אנשי המקצוע כוללת לצד אבחנה מקיפה גם חוות דעת לצורך במינוי אפוטרופוס.
העסקת מטפלת סיעודית במקביל לתהליך מינוי אפוטרופוס
קשיש שמטופל באופן סיעודי יכול לציין זאת בבקשה על מנת להאיץ את תהליך מינוי האפוטרופוס. עם זאת, יש לקחת בחשבון שהבקשה עצמה מוגשת לעיתים על ידי קרובי משפחתו של הקשיש או גוף שאחראי עליו. במקרים כאלה נדרשת התייעצות עם החברה שמעסיקה
מטפלת סיעודית וחוות דעת נוספת של רופא מומחה.
במידה ובית המשפט בוחר למנות אפוטרופוס לקשיש, עליו לפרט בהחלטה האם הסיבה לכך היא עניין מסוים רפואי, אישי או כזה שקשור לרכוש. הוא צריך להתחשב ברצונו של הקשיש במסגרת מינוי אפוטרופוס ולעשות הכל כדי שאיכות החיים שלו לא תיפגע. אלו תנאים חשובים בחקיקה הקיימת והם משפיעים על אלפי קשישים.