מחלת הפרקינסון מביאה להפרעה במערכת המוטורית. התסמינים: נוקשות בגוף ורעידות, אי יציבות, איטיות בתנועה וקואורדינציה לקויה. כאשר התסמינים מחריפים, החולה חווה קשיים בדיבור ובהליכה ולעתים אף בביצוע מטלות פשוטות.
קשישים עם פרקינסון
קשישים הסובלים מפרקינסון זקוקים להשגחה וסיוע מקיף כל שעות היממה בכדי לתפקד; המחלה מונעת מהם גם יכולת בסיסית כמו נטילה עצמאית של תרופות, שלא לדבר על ניהול משק הבית והטיפול הרפואי שעליהם לקבל.
מטפלת לקשישים מטפל בחולה פרקינסון
על בני משפחתו וחבריו של חולה פרקינסון חל אתגר ההתמודדות עם עומס ולחץ הכרוכים בטיפול בחולה, זאת בנוסף לאתגרים הרגשיים והפיסיים עמם עליהם להתמודד כחלק מהמציאות המשתנה שנכפתה עליהם, כך שלעתים גם אצלם נחווית הידרדרות במצבם הבריאותי; כיוון שהם עסוקים בטיפול ובדאגה לחולה, הם נחים פחות ובאופן כללי משקיעים בעצמם פחות; לעתים חסרה להם אף היכולת הנפשית והגופנית על-מנת להעניק את הטיפול. על כן כדאי לשקול את האפשרות להעסיק מטפלת לקשישים שיטפל בחולה ויקל על הנטל הרב.
הקושי אצל בני משפחתו וחבריו של החולה
חולה הפרקינסון חווה גם הוא שינויים פיסיים ורגשיים המגבירים את הקושי של בני משפחתו לסייע לו ולטפל בו. ישנו הקושי לנהל עמו קשר רגשי, תוך שמאפייני אישיותו משתנים והוא מאבד את היכולת לקבל החלטות עצמאית. לעתים עשויים החולה ובני משפחתו לחוש בדידות, אובדן וחוסר אונים. מסיבות אלו עולה הצורך להעסיק מטפלת לקשישים לטיפול בבן המשפחה היקר, שיהיה מנותק רגשית מהמצב וכך יוכל להעניק את טיפול מסור ובאופן יעיל.
טיפול תרופתי לחולה הפרקינסון
טיפול תרופתי עשוי אמנם להאט את קצב התקדמותה המחלה, אולם גם היום מדובר עדיין במחלה חשוכת מרפא. התרופות הקיימות בשוק מהוות תחליף לדופמין; עם זאת, נטילתן כרוכה בתופעות לוואי שונות שעלולות להשפיע על חיי המטופלים כך או אחרת. ישנם טיפולים אלטרנטיביים הכוללים הקפדה על פעילות פיסית מותאמת למצב החולה ושמירה על תזונה מסוימת שעשויה לשפר רמת תפקוד תנועתי.
מטפלת לקשישים סיעודיים חולי פרקינסון
בישראל ישנה אפשרות להעסיק מטפלת סיעודית לקשישים חולי פרקינסון שישהה עם החולה ויתגורר עמו בביתו; זוהי חלופה זולה, טובה ונוחה ביחס לאפשרויות אחרות, שהרי כך החולה יכול להישאר בסביבה נוחה ומוכרת, מבלי שנכפים עליו, מלבד קשיי המחלה, גם שינויי מעבר והסתגלות. הליך העסקת מטפלת לקשישים מתבצע על-ידי חברת סיעוד מוכּרת שתטפל בענייני ביורוקרטיה ותסייע בהשגת הניירות והאישורים הדרושים.
מהם תפקידיה של מטפלת לקשישים סיעודיים?
בין שלל התפקידים, עיקר תפקידיה של
מטפלת בקשישים במצב סיעודי, הוא בטיפול והשגחה בחולה ובקיום קשר רציף עם בני משפחתו ורופאו. על העובד להתמצא כהלכה בתסמיני המחלה ובזמני נטילת התרופות. לעתים יהיה עליה ללוות את החולה לבית החולים אול לקופת החולים, לעזור לו לבצע פיסיותראפיה בבית ולצאת להתאוורר מחוץ לבית. נוסף על אלו, עליו לסייע לחולה בצרכים יומיומיים, כמו הלבשה, רחצה, טיפול במשק הבית, בישול וקניות. על המטפלת להתאים לטיפול בחולי פרקינסון קשישים; יש לוודא כי זהו אדם מהימן ואחראי עם שיקול דעת.
לסיכום
חולה פרקינסון זקוק לתרופות שונות לטיפול במצבו. מתסמיני המחלה – דיכאון, נדודי שינה ושינויים תדירים בתסמינים. לפיכך, חובה על המטפלת לקשישים להיות בעל ידע בתסמינים ולזהות שינויים קלים במצב החולה בזמן אמת, על-מנת שתדע ליצור קשר עם בני המשפחה והרופא במקרה של הרעה.