חוק הסיעוד האחרון, אשר נחקק ב-2018 הביא עמו בשורה של ממש עבור האוכלוסייה הקשישה המדינה. הרפורמה כוללת שורה של תקנות שנועדו להיטיב עם אוכלוסייה זו הן מבחינת גובה הקצבאות והן מבחינת הגדלת מספר שעות הטיפולים הסיעודיים.
הקשיים של האוכלוסייה הקשישה בישראל
בכל הנוגע לעתיד, רבים מוצאים עצמכם חוששים מהבאות, בעיקר שתחום הסיעוד בארץ אינו ברור לכולם ובעיקר בזמן שלא כל קשיש מכיר את הזכויות שלו. מלבד זאת, בירוקרטיה סבוכה, העדר מערכת הסברה וקצבאות זקנה נמוכות - תורמות להרעת מצב האוכלוסייה המבוגרת בארץ. כיום ישנם לא מעט אנשים שנזקקים לטיפול סיעודי, בעוד שעזרה זאת מעלה את איכות החיים, כמו גם מסייעת לצלוח סיטואציות קשות של הזדקנות, בדידות, התמודדות עם מחלות קשות ותפקוד בעת קשיים פיזיים וקשיים רגשיים.
ביטוחים בישראל
זה נכון, מדינת ישראל הינה מבין הבודדות שמבטחות את תושביה, החל
מביטוח סיעודי עד לביטוח לאומי: מה שחשוב במיוחד לקיום והתנהלות נוחה יותר בחיי היום יום. לכן שינויים בחוקים ורפורמות חדשות יכולות לסייע לרבים לצלוח את תלאות החיים ולהזדקן בכבוד.
מה צריך לדעת על תכנית הסיעוד החדשה?
תכנית זאת נועדה לאפשר פתרון לקשיים ובעיות שטמונות בביטוח שנועד עבור קשישים, כאשר התכנית מטרתה לשפר את מצב האוכלוסייה המבוגרת בישראל. התכנית מושתת על מציאת פתרון עבור מבוטחים שמצבם הכלכלי אינו טוב, תוך הקניית מענה עבור אוכלוסיות הקשישים המוחלשות.
מה בתכנית?
תכנית הסיעוד החדשה מבוססת על התכנית הקודמת שהקנה הביטוח הלאומי, תוך שחוק הסיעוד לשנת 2018 משפר במידה רבה את השירותים והטיפול שניתן לקשישים במדינה.
התקנות והחוקים החדשים
בין התקנות והחוקים החדשים נקבע כי מקבלי הטיפול הסיעודי יוכלו לקבל יותר שעות טיפול בביתם, כאשר כיום מקבלים שישים סיוע של 22 שעות בממוצע, בעוד שהגדלת כמות השעות תעלה ל30 שעות בשבוע. שעות אלה שוות ערך לגמלה של 5,000 שקלים אותה יוכל לקבל הקשיש במידה ולא יזדקק למטפל סיעודי, בזמן שהגמלה עבור קשישים גדלה בעקבות החוק ב 1,500 שקלים.
קבלת קצבה חודשית גבוה יותר
עוד בתכנית הסיעוד החדשה, יוכלו קשישים לקבל מקופות החולים שבהם הם חברים קצבה חודשית העומדת על ממוצע של 8,500 שקלים בחודש. כיום יותר מבוטחים הינם בעלי ביטוח סיעודי שנעשה דרך קופות החולים. חשוב לדעת כי מבחני ההכנסה של הביטוח הלאומי לא ישתנו, תוך שאנשים סיעודיים שהכנסתם שמה אותם בהגדרה של מעמד הביניים - יקבלו קצבת סיעוד בסכום של 1,000 שקלים בלבד. לכן כעת עובדים המחוקקים על שינוי מבחן הזכאות ומדרגות הזכאות כך שיתאימו גם לבני מעמד הביניים.
ומה לגבי חדשות טובות?
החדשות הטובות הן שבעקבות תכנית הסיעוד החדשה, הבירוקרטיה הסבוכה לקבל הגמלה תהפוך לפשוטה יותר עבור בני גיל הזהב, בעוד שבין לבין נעשה עידוד לטיפול בקשישים על ידי הגדלת מעורבות קופות החולים בטיפול, כמו גם ששירותים קהילתיים יתרחבו עבורם. בנוסף יוכלו להיעזר מבוטחים סיעודיים בטיפולי שיניים בעלויות נמוכות, תוך שילדיהם של המבוטחים יצורפו אוטומטית אל תכניות הביטוח של קופות החולים.