ירידה בשמיעה היא תופעה שכיחה בקרב בני ובנות הגיל השלישי, ופוגעת ב-30% מן המבוגרים לאחר גיל 65. הסיבות לירידה בשמיעה הן רבות ומגוונות, החל מסיבות גנטיות, סביבתיות דוגמת חשיפה ממושכת לרעשים חזקים, בריאותיות- עקב מחלה או פגיעה, כתוצאה מטיפול תרופתי מתמשך וסיבות נוספות.
כיצד מאתרים סימנים לירידה בשמיעה?
חשוב לאתר את הירידה בשמיעה בקרב הורה ובן משפחה מבוגר בשלבים מוקדמים, על מנת לסייע ולספק מתאים, למניעת פגיעה באיכות החיים ותופעות נלוות דוגמת דיכאון, פגיעה בביטחון העצמי והפחתה בקשרים חבריים.
ברגע שמתגלה אחד או יותר מבין הסימנים הבאים, חשוב לבצע בדיקת שמיעה פרטית במכון אשר מתמחה בבעיות שמיעה בגיל השלישי, לקבלת אבחון מדויק ופתרון אופטימלי ומתאים.
קושי לשוחח בטלפון
כאשר אדם מבוגר חווה ירידה בשמיעה הוא יתקשה בראש ובראשונה באמצעי תקשורת אשר מתבססים על שמיעה בלבד, ללא תמיכה של חושים אחרים והשלמת החסר בצורה של קריאת שפתיים, מימיקה ושפת גוף. במידה והורה מבוגר נמנע מלשוחח בטלפון, מסרב לפנות כבעבר למוסדות ורשויות לבירורים כפי שעשה בעבר ואף ממעט בשיחות עם בני משפחתו- זה עשוי להיות סימן ראשון לירידה.
הגברת הקול בטלוויזיה
הגברת הקול במקלט הטלוויזיה מתבצעת בהדרגה, בדיוק כמו הירידה בשמיעה. כאשר אדם מבוגר צופה בטלוויזיה בווליום אשר נחשב מחריש אוזניים לבני המשפחה האחרים, כפי הנראה הוא חווה פגיעה בשמיעה.
כעס בלתי מוסבר
כאשר בן משפחה מבוגר חווה נרגנות לאורך זמן ומגלה סימני כעס כלפי הסובבים אותו, האדם אשר חווה ירידה בשמיעה אינו מודע לכך מן ההחלה, ובמקרים רבים הוא פשוט מסתובב בתחושה שכל הסובבים אותו מדברים חלש, ממלמלים ולא ברורים, מה שמביא לתחושה של כעס תמידי.
קושי לחוות רעשי רקע
בעת תחילתה של ירידה בשמיעה, המטופל יעשה מאמץ יתר, לעתים שלא במודע, על מנת להיות קשוב ולשמוע את הסובבים אותו. בעוד שאדם בעל שמיעה תקינה יוכל לסנן רעשי רקע ולנהל שיחה במקביל, אדם שחווה ירידה בשמיעה יתקשה לנהל שיחה ולהיות קשוב במקביל לטלוויזיה דולקת, מוזיקת רקע, שואב אבק שפועל בבית ומכשירים נוספים. במידה ואדם מבוגר מבקש באופן חוזר לבטל/לכבות מכשירים בעת שיח- יעיד הדבר על ירידה צורך
בבדיקת שמיעה פרטית.
טנטון
טנטון הוא צפצוף ארוך ומתמשך אשר נשמע באוזן (אחת או בשתיהן), ועשוי להיות תופעה נלווית לירידה בשמיעה. מרבית האנשים, בכל גיל, אשר יחוו טנטון, ימצאו עצמם מחפשים אחר מקור הרעש והצפצוף, מבלי להבין שהוא נובע מן האוזן הפנימית שלהם.
תלונות של אדם מבוגר על צפצוף באוזן, חיפוש אחר מכשיר חשמלי שמטריד את מנוחתו בצליל שאיש מלבדו אינו שומע ולעתים גם כאבי ראש עקב זאת - יעידו על פגיעה בשמיעה אשר מלווה בטנטון ומצריכה בדיקה וטיפול מתאים.
בדיקת שמיעה פרטית או רופא במסגרת קופות החולים?
בגיל הזהב, חשוב לפנות ולשתף את הרופא המטפל ולקבל את הכוונתו, במסגרת קופות החולים יפנה הרופא המטפל לרופא אף אוזן גרון לבירור התחושה, וזה בהתאם לשיקול דעתו. תהליך זה עשוי לארוך זמן יקר מפז בו הירידה בשמיעה מוסיפה להחמיר, ולמטופל אין כל מענה, תוך פגיעה מהותית באיכות חייו.
בדיקת שמיעה פרטית מתבצעת במכונים רבים בפריסה ארצית רחבה, בליווי רופאים מומחים וקלינאי תקשורת המתמים בבעיות שמיעה לגיל הזהב, תוך שימוש בטכנולוגיות מובילות ובלוחות זמנים קצרים באופן משמעותי.