בני גיל הזהב נוטים לסבול מתופעות שכיחות של עלייה במשקל. יש סיבות שונות אשר גורמות לתופעה הזו אך כיום ניתן להתמודד איתה בקלות, ביעילות ולמען שיפור איכות החיים של הקשישים
יותר ויותר קשישים סובלים בשנים האחרונות מעלייה במשקל בצורה לא מאוזנת. עלייה כזו פוגעת באיכות החיים ובדימוי העצמי, יוצרת קשיים בהתנהלות היומית ולעיתים גם יוצרת תחושה של בושה או חרדה. הגוף מתקשה להתמודד עם העלייה במשקל ועלול להגיב בצורה קיצונית. מעבר לכך, התופעה של עלייה במשקל אינה קיימת רק בישראל. היא נפוצה גם במקומות אחרים בעולם וקשורה במידה רבה לחוסר מודעות מצד הקשישים.
אפשר להתעודד בעובדה שיש היום המון דרכים לעבור טיפול בהשמנת יתר. הטיפול מותאם לצרכי הקשישים, לאורח החיים שלהם ולהרגלים הקיימים. הטיפול יעיל בטווח הקצר והארוך והוא מומלץ על ידי רופאי משפחה ומומחים לתחום הגריאטרי. אך יחד עם זאת, לפני שבוחרים בטיפול כדאי להכיר את הגורמים העיקריים להשמנה.
מה מביא לעלייה במשקל בקרב קשישים?
אלו הגורמים העיקריים המזוהים עם עלייה במשקל אצל קשישים ובני גיל הזהב:
א. חילוף חומרים – שיבוש בחילוף החומרים בגוף על רקע גנטי או כתוצאה ממחלות שונות ותת פעילות של בלוטת התריס מביאים לעלייה במשקל. גופם של קשישים מתקשה לבצע חילוף חומרים תקין ואת ההשלכות השליליות ניתן לראות במהירות. חילוף החומרים הוא חלק מסדרת פעולות חיונית עבור גוף האדם בכלל וגופם של קשישים בפרט.
ב. תרופות ותופעות לוואי – קשישים צורכים סוגים שונים של תרופות במטרה להתמודד עם שינויים במאזן הגופני. לחלק מהתרופות יש תופעות לוואי, כגון הגברה בתיאבון או כאמור האטה בחילוף החומרים. הדבר החשוב הוא לעקוב אחר תופעות הלוואי ולהתייעץ עם אנשי מקצוע בכל מקרה של החמרה במצב הקיים.
ג. מאזן אנרטי – שיבוש במאזן האנרגטי נפוץ אצל קשישים ובני גיל הזהב בשל שינויים בהרגלי החיים. המאזן האנרגטי אחראי על הכנסה גבוהה של קלוריות באמצעות המזון הנאכל, לעומת שריפת קלוריות מצומצמת עקב קשיים פיזיים. בני גיל הזהב שאינם מבצעים פעילות גופנית וממשיכים לאכול מזונות עתירי קלוריות סובלים מעלייה במשקל.
ד. חוסר בידע תזונתי – הרבה קשישים אינם מודעים לסכנות המסתתרות בתוך פריטי מזון לא בריאים. ידע תזונתי מאפשר בחירה נכונה יותר של משקאות, מאכלים ואפילו פירות וירקות.
כיצד מטפלים בהשמנה?
קשישים נדרשים לקבל טיפול ייחודי על מנת למנוע המשך עלייה במשקל וצמצום של משקל קיים. הטיפול מתחיל בראש ובראשונה בזיהוי של צרכי הקשיש, אך הוא ממשיך עם התאמת תפריט ויצירת קשר עם דיאטנים. רק באמצעות טיפול כזה ניתן להמשיך ולעקוב אחר תגובות גופו של הקשיש אל התפריט החדש.
לסיכום, עלייה במשקל היא תופעה הולכת וגוברת בקרב קשישים ולכן אין סיבה להתבייש ממנה. אפשר ורצוי לטפל בתופעה מוקדם ככל האפשר, תוך מעורבות של אנשי המקצוע המוסמכים והמתאימים.